Project Description

WINDY HILL

Objective

A desire to live in Colorado, yet still maintain the family’s ties to Springfield, location of their home, evolved into a total transformation.

Beginning with the removal of the white columns, red brick, metal garage doors, and a small front porch, and delicate landscaping this home was totally transformed into a Mountain Retreat boasting reclaimed beams, stone veneer, stucco, and flagstone help transform the home.

The interior of the home went from Colonial to Classic Lodge without changing the footprint of the home.  Columns were removed, fur downs removed that defined space, fireplace relocated, kitchen layout and direction changed, breakfast room and sitting room flip flopped, study reduced in size, entry to master bedroom changed, master suite completely re-arranged and enlarged, custom hand railing designed to open up stairwell, hardwood added to stairs, solid knotty alder 8’ doors added, knotty alder crown moldings added, reclaimed beamed ceiling grid, tongue and groove ceiling in kitchen, knotty alder cabinetry, leather finish to granite, seeded glass insets, custom door to panty to showcase an antique stained glass window from childhood church, custom doors and handles made for study entry, shredded straw added to wall texture, custom glazing done to all walls, wood floor remnants created an antique quilt pattern for the back wall of the powder bath, custom wall treatment created by designer, and a mixture of new and antique furnishing were added, all to create a warm, yet lived in feeling for this special family.

A new central stone wall reversed with an over scaled fireplace and reclaimed flooring from the East became the anchor for this level of the home.  Removing all the “divisions” of space and using a unified surface made unused rooms, part of the daily living for this family.  The desire to entertain large group in a unified space, yet still feel like you are in a cozy environment was the driving force for removing divisions of space.

The study boast reclaimed and repurposed grocery store cases converted to a home office.  This room pays homage to the family’s values of sharing and giving to those around the world that are less fortunate.

The master suite was re-configured to include a private water closet, a larger closet, his and her vanities, and soaking tub, and large shower.  The ceiling was raised, beams and chandelier added to give height, and also help create a private retreat.  The floors are warm limestone laid in multiple patterns to add variety, and help create spots of interest.